Anemia – groźny niedobór żelaza

Anemia, czyli niedokrwistość to niedobór czerwonych krwinek we krwi, który może doprowadzić do poważnych zaburzeń funkcjonowania organizmu. Jakie są jej przyczyny i jak można jej zapobiec?

Główne objawy anemii to przede wszystkim osłabienie, przemęczenie, często też omdlenia, bóle głowy, blada skóra i błony śluzowe. Skóra staje się przesuszona, paznokcie łamliwe, a włosy tracą blask i zaczynają wypadać. Anemii towarzyszy też osłabienie kondycji, nawet podbiegnięcie do autobusu czy wejście po schodach może powodować dużą zadyszkę. Zdarza się też, że pojawiają się nastroje depresyjne, uczucie zniechęcenia i rozbicia. Co może być przyczyną anemii? U kobiet mogą to być bardzo obfite miesiączki, które prowadza do nadmiernej utraty krwi. Powodem może być też niedobór witaminy B12, którą należy dostarczać wraz z pożywieniem. Anemia bardzo często pojawia się u osób, które są na restrykcyjnej diecie i podczas gubienia kilogramów zapominają, że należy dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych witamin i minerałów. Niedobór żelaza może też pojawiać się u osób młodych w okresie intensywnego wzrostu oraz u kobiet w ciąży, u których zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zdecydowanie większe niż zazwyczaj.

Dobra dieta i preparaty żelaza

Leczenie anemii polega na przyjmowaniu preparatów żelaza, które powinny być przepisane przez lekarza. Dopiero dokładna diagnostyka pozwala ocenić, jaka jest przyczyna niedokrwistości i na tej podstawie włączyć odpowiednie leczenie. Osoby z anemią powinny też zadbać o dietę bogatą w żelazo. Należy jeść w większej ilości czerwone mięso, produkty pełnoziarniste, warzywa liściaste, takie jak sałata czy szpinak, a także suszone owoce – figi, śliwki, morele czy daktyle. O prawidłowej diecie należy pamiętać także wtedy, gdy objawy niedokrwistości ustąpią. Osoby ze skłonnością do anemii są bowiem szczególnie narażone na utratę żelaza i zaniechanie odpowiedniego odżywiania może w krótkim czasie doprowadzić do nawrotu wszystkich przykrych dolegliwości.